بمناسبت روز بزرگداشت شیخ کلینی
محمد بن یعقوب کُلینی معروف به ثقةالاسلام کلینی (درگذشت ۳۲۹ق)، از محدثان بزرگ شیعه و مؤلف کتاب کافی، از معتبرترین مجموعههای روایی شیعه و از کتب اربعه به حساب میآید. او در زمان غیبت صغرای امام مهدی(عج) میزیست و با برخی از محدثان که بدون واسطه از امام عسکری(ع) یا امامهادی(ع) حدیث شنیده بودند ملاقات کرده است. گفته شده کلینی در نقل حدیث دقت بسیاری داشته است. ابن قولویه، محمد بن علی ماجیلویه قمی، احمد بن محمد زراری از جمله شاگردان اویند.
محمد بن یعقوب بن اسحاق کلینی رازی در حدود سال ۲۵۵ق در روستای کُلَین از توابع ری متولد شد. پدرش یعقوب بن اسحاق، از علمای عصر خویش بود و در دوره غیبت صغری زندگی میکرد. ابوالحسن علی بن محمد معروف به «علان رازی» دایی کلینی است و محمد بن عقیل کلینی، احمد بن محمد و محمد بن احمد همگی از خاندان کلینی و از علما و بزرگان شیعه به شمار میروند.
مشایخ و اساتید کلینی را تا ۵۰ تن ذکر کردهاند.که علاوه بر آموزش علم حدیث، نقش استادی و تعلیم و تربیت وی را نیز بر عهده داشتهاند.گفته شده بیشترین تأثیر را علی بن ابراهیم قمیصاحب تفسیر قمیبر وی داشته است که نام وی در بیش از ۷۰۶۸ سند حدیث کافی آمده است. دیگر اساتید مشهور وی عبارتند از:
- محمد بن یحیی اشعری
- احمد بن ادریس قمی
- احمد بن عبدالله بن احمد بن محمد بن خالد برقی
- احمد بن محمد بن عیسی اشعری
- عبدالله جعفر حمیری
- حسن بن فضل بن یزید یمانی
- احمد بن مهران
- محمد بن حسن طائی
- علی بن حسین بن موسی بن بابویه، پدر شیخ صدوق
- صفار قمیصاحب کتاب «بصائر الدرجات»
- محمد بن یحیی عطار
- قاسم بن علا
- احمد بن محمد بن سعید همدانی معروف به ابن عقده.
آثار و تألیفات:
ادامه مطلب